Kako bismo podržali zdrav razvoj djece, vrtić organizira jedan put tjedno sportske aktivnosti pod vodstvom stručnih kineziologa. Ova aktivnost je besplatna za sve naše mališane, a cilj nam je potaknuti djecu na zdrav način života i pomoći im u razvoju socijalnih, emocionalnih i fizičkih vještina.
Ne samo kroz fizičku aktivnost, već i putem zdrave i pravilne prehrane naš vrtić snažno brine o zdravlju i dobrobiti djece. Na našim jelovnicima često ćete vidjeti namirnice poput cjelovitih žitarica, kvinoje, ječma, prosa, te hranjivih smoothija koji djeci pružaju sve potrebne nutrijente za njihov rast i razvoj.
Predškolsko razdoblje je vrijeme intenzivnog rasta i razvoja djeteta. Stoga je važno znati što, kada, koliko i kako valja ponuditi djetetu kao dio pravilne prehrane. Prehrana djece u dječjim vrtićima planirana je i kontrolirana u vrtiću i institucijama izvan vrtića. Dječji vrtići provode prehranu djece prema važećim prehrambenim standardima i normativima, koji su određeni Programom zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane u djece u dječjim vrtićima (član 18. Stavak 1. i 3. Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi). U planiranju prehrane djeteta vrtićke dobi u obzir valja uzeti slijedeće čimbenike:
- prehrambene potrebe za energijom, hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima koje moraju omogućiti normalni život te rast i razvoj djeteta,
- socijalne i razvojne aspekte hranjenja primjerene dobi kao što su uključivanje u društveni život, razvoj motorike, psihološke faze, stjecanja prehrambenih navika itd.,
- mogućnost prevencije patoloških stanja i kroničnih bolesti odraslih koje se vežu uz nepravilnu prehranu u predškolskoj dobi.
U predškolskoj dobi djeca polako formiraju prehrambene navike, te oko 5. godine počinju jasno izražavati svoje želje u vezi s hranom. Tada, vrlo lako potaknuti lošim primjerom, ali i zbog velike dostupnosti slatkiša, grickalica i brze hrane, te sve ubrzanijeg tempa života, mogu razviti loše prehrambene navike u smislu lošeg odabira namirnica, neredovitih obroka ili količinski neprimjerenih obroka.
Literatura
Prehrambeni standard za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću – jelovnici i normativi / Ljiljana Vučemilović, viša medicinska sestra Ljuba Vujić Šisler, viša medicinska sestra
Jelovnici
U vrtiću Osmijeh izrađuju se tjedni jelovnici po principima pravilne i uravnotežene prehrane, koja uključuje raznovrsnost, bogatstvo sezonskim voćem i povrćem, a nastoji se postići dobra kombinacija namirnica, kako bi se osigurala dostatnost potrebnih nutrijenata za normalan rast i razvoj djece predškolske dobi. Obroci se 2 puta godišnje analiziraju u Zavodu za javno zdravstvo (slučajni uzorak), a utvrđuje se količinska i vrijednosna dostatnost, higijenska ispravnost i uravnoteženost prehrane. Djeca u 10-satnom programu dobivaju 5 obroka (zajutrak, doručak, međuobrok, ručak i užinu). U DV Osmijeh obroci se pripremaju po principima HACCP sustava, koji je preduvjet za higijenski sigurnu hranu. Provođenje HACCP sustava nadziru zdravstvene voditeljice Biljana Ivanković (centralni objekt Hrastina) i Anita Makar (područni objekt Sveta Nedjelja) te glavni kuhar Marko Potisk.